در این مطلب از سایت عرقیات در مورد عرق گلاب ، خواص ، طبع ، مضرات و طریقه مصرف گلاب بررسی شد
گلاب معروفترین نوع عرقیات گلاب است که از گل سرخ گرفته میشود. گفته میشود که حضرت محمد(ص) از عطر این گل استفاده می نمودند و به همین دلیل گل سرخ را با نام گل محمدی نیز میشناسند.
گلاب اصل، شفاف ، روشن ، بدون رسوب است و بوی آن بوی مطبوع گل محمدی و فاقد بوی ترشیدگی است. طعم گلاب نیز سنگین و کمی مایل به تلخی است که از جمله مهمترین نشانه های اصل بودن گلاب به شمار می رود.
آرام بخشی طبیعی و مؤثر
در طب سنتی گلاب طبیعت گرمی دارد و برای رفع استرس بسیار مفید و آرامبخش خوبی است و تقویتکننده اعصاب است.
نوشیدن و بوییدن آن برای التیام سردردهای ناشی از استنشاق هوای آلوده و رفع گیجی و منگی حاصل از آن مفید است.
گلاب ضدافسردگی اس، عزت نفس، اعتماد، امید و قدرت ذهنی را تقویت و به طور موثری با افسردگی و اضطراب مبارزه می کند و ناراحتی های عصبی و بی خوابی را کاهش می دهد
یکی از مهم ترین کاربردهای گلاب، جهت مواظبت از پوست است. گلاب برای انواع پوست ها به خصوص پوست های خشک و حساس مناسب است. یکی از موارد استفاده ی گلاب جهت پاک کردن پوست می باشد و می توان به جای محصولات شیمیایی پاک کننده، از آن استفاده کرد.
استفاده ی دیگر آن جهت طراوت و تازگی پوست است؛ بدین گونه که پس از هر بار استحمام که منافذ پوست بازتر هستند، گلاب را به پوست صورت بمالید. در این حالت اسانس موجود درگلاب به سرعت جذب پوست می شود که با توجه به اثرات آن در افزایش جریان خون، باعث شادابی پوست می گردد. البته استفاده ی مداوم از این روش می تواند این اثرات مطلوب را ایجاد کند.
در رفع لکه های پوست موثر است. با خارج و خنثی کردن سموم، خون را تصفیه می کند و در نتیجه از ناراحتی پوستی در امان هستید.
گلاب به دلیل داشتن خاصیت ضدعفونی کنندگی نیز برای پوست سر و مو مفید است. این ماده حتی در رفع جوش های بدن نیز تاثیر دارد. برای این کار باید مقداری گلاب را با جوش شیرین مخلوط کنید تا خمیر نرمی به دست آید. سپس این خمیر را مدت یک ساعت یا تمام شب (هنگام خواب) روی جوش های خود قرار دهید.
درمان بیماری های گوارشی
ضدعفونیکننده، برطرفکننده بیماریهای گوارشی، مقوی معده و قلب و تسکیندهنده دردهای روماتیسمی است و ضدتهوع خوبی است.
مصرف گلاب برای دلپیچهها مفید است به خصوص زمانی که نفخ به عضلات دستگاه گوارش فشار وارد میکند. گلاب بیشتر، به عنوان یک ماده ضدنفخ و بادشکن مطرح است یعنی باعث کاهش گازهای دستگاه گوارش میشود. این گازها ذرات ریزی هستند که یا جذب بدن میشوند یا به صورت باد گلو خارج میشوند. علاوه بر این خاصیت، گلاب میتواند تا حدودی از اسهال جلوگیری کند.
گلاب همچنین برای بیماری های گوارشی مانند نفخ، دل به هم خوردگی و اسهال مزمن مفید است و در رفع دردهای روماتیسمی نیز تاثیر دارد. .
این ماده قلب و معده را تقویت می کند و اضطراب را از دل دور می کند.
سایر خواص درمانی گلاب
از بُخور گلاب می توان برای درمان گلودرد و بیماری های تنفسی استفاده نمودبرای معالجه اشخاص گرمازده، بهترین راه خورانیدن گلاب همراه با مقداری یخ است. گلاب بهترین نوشیدنی برای کسانی است که دچار خونریزی سینه و گلو هستند. نوشیدن گلاب خنک، گرمی درون را از بین می برد و بدن را تقویت می کند و بوییدن آن برای تقویت قلب و رفع بیهوشی و تقویت حواس باطنی مفید است.
خوردن گلاب برای رفع بوی بد دهان مفید است و همچنین تحریککننده هورمونها بوده تا حدودی تنظیمکننده قاعدگی است. خوردن گلاب به بیماران قلبی توصیه میشود و نوشیدن روزانه یک لیوان دوغ مخلوط با گلبرگهای گل محمدی برای تنظیم کار جهاز هاضمه خصوصا در روزهای گرمی که به سر می بریم پیشنهاد میشود.
گلاب ضدعفونی کننده است؛ برای درمان زخم ها و جلوگیری از چرکی و عفونی شدن آن، مورد استفاده قرار می گیرد.
گلاب ضد ویروس؛ گلاب مانع از ورود ویروس های متفاوت به بدن می شود.
گلاب، ماهیچه ها و روده ها و رگ های خونی را منقبض می کند تا مانع افتادن دندان، ریزش مو، چروک شدن پوست و از بین رفتن استحکام روده ها، ماهیچه های ناحیه شکم و اندام ها شود. علاوه بر آن با انقباض رگ های خونی مانع از خون ریزی بر اثر زخم و خراش می شود.
گلاب با باکتری مبارزه می کند؛ در درمان اسهال، وبا، حصبه، مسمومیت غذایی و بیماری های دیگری که بر اثر باکتری به وجود می آید، موثر است. گلاب در درمان عفونت های باکتریایی داخلی مانند روده، معده، مجرای ادراری، عفونت های خارجی روی پوست، گوش و چشم نیز موثر است.
گلاب به دلیل داشتن خاصیت ضدعفونی کننده و ضدمیکروبی برای شستشوی چشم مناسب است؛ البته گلابی که به این منظور استفاده می شود باید عاری از آلودگی ها و به اصطلاح کاملا استریل باشد. برای رفع خستگی و درد چشم نیز می توانید مقداری گلاب به پشت پلک های خود بمالید.
در گذشته گلاب در طب سنتی مصارف درمانی بسیاری داشته است. به عنوان مثال دندان درد را با چکاندن چند قطره گلاب روی دندان پوسیده تسکین می بخشیدند.
گلاب به شدت مستعد رشد قارچ است حتی اگر در یخچال نگهداری شود و ممکن است در ظرف آن مقداری میکروب و قارچ رشد کند. از طرف دیگر نگهداری گلاب بیش از یک سال باعث تبخیر مواد معطر و کاهش تاثیر آن میشود. همچنین به دلیل رشد میکروبها و قارچها مصرف گلابهای قدیمی توصیه نمیشود.
برخلاف بعضی عقاید، عدهای معتقدند عرقیات هیچ ضرری ندارد و پدیدهای بوجود آمده که منجر شده است برخی مردم به پشتوانه این سخنان انواع و اقسام عرقیات را در خانه بصورت مداوم مصرف میکنند.
استفاده بسیار از اغلب عرقیات میتواند موجب ضعف و حتی کوری شود و این امر نیز به دلیل وجود جزء الکلی برخی گیاهان است که به علت ساقههای چوبی بوده و این مسئله در حین فرآیند تقطیر ایجاد میشود و یکی از علل سرعت نفوذ عرقیات را نیز میتوان وجود الکل در آن دانست.
البته این امر بیشتر در گیاهانی وجود دارد که دارای ساقههای چوبی هستند و گلاب و دیگر ازهار غالباً از این امر مستثنا میشوند.
افرادی که دچار اسهال شدید هستند یا زخم گوارشی و نفخ شدید دارند، همچنین کسانی که دچار بواسیر یا هموروئید میباشند بهتر است از گلاب استفاده نکنند.
طبیعت گلاب گرم میباشد
یک متخصص طب سنتی گفت: گلاب خوابآور است و برای بچههایی که بیقرار هستند, گذاشتن دستمالی که به گلاب آغشته شده است, به رفع بیخوابی کمک میکند. همچنین مصرف شیربرنج در بزرگسالان نیز به رفع بیخوابی کمک میکند.
درمانگران طب سنتی برای افزایش استحکام و تقویت لثه قرقره گلاب را توصیه میکنند. آنها بر این باورند که نگهداشتن گلاب در دهان و قرقره کردن آن علاوه بر استحکام لثه به درمان برفک و آفت دهانی هم کمک میکند و سرعت از بین رفتن آلودگیها و باکتریها را در دهان بیشتر میکند.
از نسخه زیر نیز به تنهایی میتوانید برای درمان یبوست استفاده کنید:
شبی یک لیوان گلاب را با یک قاشق مرباخوری تخم بارهنگ داخل ظرفی ریخته ۱۵ دقیقه ملایم بجوشانیدپس از ولرم شدن با کمی عسل میل کنید.
**توجه:اگر شدت یبوست زیاد باشد میتوان از هر سه نسخه استفاده نمود. ضمنا طول درمان بسته به شدت یبوست از ۴۰ تا ۱۲۰ روز طول میکشد.
**توجه:دمکرده گل سرخ(محمدی) روزی یک لیوان هم به عنوان یک داروی ملین میتوان استفاده کرد.
یکی از روشهای طبیعی و موثر برای افزایش نشاط و کاهش خستگی بدن گنجاندن عرقیجات گیاهی همچون عرق گلاب خنک به برنامه غذایی است. نوشیدن گلاب خنک در تابستان و حتی ماههای پیش از شروع تابستان به کاهش میزان حرارت بدن و همینطور تقویت بدن و افزایش توان بدن کمک میکند. البته باید توجه داشت که بهتر است برای مصرف روزانه گلاب حتما با یک متخصص طب سنتی مشورت و متناسب با نوع مزاج برای مصرف این عرق گیاهی اقدام کرد.
یکی از کاربردهای مهم گلاب بهبود و درمان پوستهای خشک و حساس است. ماسک کردن گلاب روی پوست یا جایگزین کردن آن به جای شیرپاککن توسط افرادی که پوست خشک یا حساس دارند موجب میشود تا به مرور پوست آنها طراوت و نشاط خود را به دست آورد. بهترین روش برای ماسک کردن گلاب روی پوست آن است که پارچهای نخی و تمیز را به گلاب خالص آغشته کنید و آن را برای ۲۰ دقیقه روی صورتتان بگذارید. این کار بعد از هر بار استحمام تاثیر درمانی بیشتری دارد. ضمن آنکه گلاب به دلیل خاصیت ضدعفونیکنندهای که دارد به پاکسازی منافذ پوست کمک میکند و مانع از بروز جوشهای چرکی، آکنه و دانههای سرسیاه روی پوست میشود.
در منابع مختلفی به کاربردهای گلاب و خواص درمانی آن به صورت موضعی و خوراکی اشاره شده است. برخی از این نسخهها را با هم مرور میکنیم:
• یکی از نسخههای طبیعی برای از بین بردن جوشها استفاده از ترکیب گلاب با جوششیرین است. درمانگران به مراجعان خود توصیه میکردند این مرهم را شب روی جوشها بگذارند و صبح آن را بشویند.
• در برخی از منابع طب سنتی برای رفع خستگی و درد چشم، این ناحیه را با گلاب مرغوب و خالص شستوشو میدادند.
• برخی از درمانگران شیوههای طبیعی درمان مصرف گلاب داغ را برای درمان و رفع درد معده، درد شکم و نفخ بسیار مفید میدانند. به گفته این درمانگران نوشیدن گلاب داغ بعد از جراحیهای دستگاه گوارش که موجب کمکاری و فلج رودهها و نفخ آنها میشود، بسیار کارساز است.
• افرادی که دچار التهاب و تورم حنجره هستند با قرقره گردن گلاب میتوانند این التهابها را تا حد زیادی کاهش دهند.
• افرادی که به روماتیسم مبتلا هستند میتوانند با ماساژ ترکیبی از روغن زیتون و گلاب بر مفاصل و استخوانها به کاهش درد و افزایش میزان جریان خون کمک کنند.
گلاب باعث افزایش فشار میشود
یکی از مهم ترین کاربردهای گلاب، جهت مواظبت از پوست است. گلاب برای انواع پوست ها به خصوص پوست های خشک و حساس مناسب است. یکی از موارد استفاده ی گلاب جهت پاک کردن پوست می باشد و می توان به جای محصولات شیمیایی پاک کننده، از آن استفاده کرد.
استفاده ی دیگر آن جهت طراوت و تازگی پوست است؛ بدین گونه که پس از هر بار استحمام که منافذ پوست بازتر هستند، گلاب را به پوست صورت بمالید. در این حالت اسانس موجود درگلاب به سرعت جذب پوست می شود که با توجه به اثرات آن در افزایش جریان خون، باعث شادابی پوست می گردد. البته استفاده ی مداوم از این روش می تواند این اثرات مطلوب را ایجاد کند.
گلاب به دلیل داشتن خاصیت ضد عفونی کننده و هیدراته (آبدار) کردن برای پوست سر و مو مفید است.
گلاب حتی برای رفع جوش های بدن نیز موثر است. برای این کار مقداری گلاب را با جوش شیرین مخلوط کنید تا خمیر نرمی به دست آید. سپس این خمیر را مدت یک ساعت یا تمام شب ( موقع خواب ) روی جوش های خود قرار دهید .
گلاب به دلیل داشتن خاصیت ضد عفونی کننده و هیدراته (آبدار) کردن برای پوست سر و مو مفید است. برای این کار، با استفاده از یک قطره چکان، گلاب را روی پوست سر خود بریزید.
به دلیل مصارف متفاوت گلاب (تهیه شیرینی، چای و …) نسبت به دیگر عرقیات، طریقه مصرف خاصی ندارد.
مفرح ، تقویت کننده قلب و
اعصاب ، افزاینده میل جنسی
بازکننده عروق ، برطرف کننده
بوی بد دهان ، تقویت لثه
روشن کننده پوست
گرداوری : سلامت
خواص ، طبع ، مضرات و طریقه مصرف خرفه گرداوری شد
گیاهی است یکساله از خانواده Potulacaceae ، این گیاه دو نوع است. وحشی و پرورشی که وحشی آن با ساقه های خوابیده کمی قرمز و با برگهای دایرهای گوشتی که دور گل های کوچک زردرنگ آن ظاهر می شوند.
نوع پرورشی آن با ساقه های ضخیم گوشتی سرخرنگ قائم که بلندی آن 10 تا 40 سانتیمتر برگهای آن گوشتی کلفت با کرک های کوتاه است. تخم های آن سیاه و بسیار ریز .
* محل رویش
نوع خرفه سبز وحشی آن معمولا در مناطق معتدله دنیا همه جا و در نواحی سایه دار و مرطوب در مزارع و بوستا ن ها و حاشیه دریاچه ها میروید. در ایران بطور معمول کاشته می شود ولی به طور وحشی نیز در مناطق شمال ایران در اطراف رشت، لاهیجان، اطراف تهران، تفرش، اراک و سایر نواحی می روید.
* نامهای دیگر
بقله الحمقاء (بَقْلَةُ الحمَقْاء) ، بقله الجمقا، بقله المبارکه ، در سنسکریت آن را لونیکا لوناملا و به انگلیسی Portulaca oleracea میگویند.
1- خرفه ضد سرطان ، عفونت ریه ، گواتر، آسم ، نفس تنگی و آلرژی است
2- حضرت امام صادق(ع) فرمودند: خرفه بر نیروی عقل میافزاید.
3- خاصیت تخم خرفه مانند آب خرفه است، ضد تومور مغزی است.
4- برای کاهش کلسترول و فشار خون مفید است .
5- مصرف آن در گرم مزاجان و خشک مزاجان باعث درمان چاقی می گردد.
6- مصرف آن در تر مزاجان باعث درمان لاغری آنها خواهد شد
7- ضد کرم به خصوص علیه کرم کدو استفاده میشود.
8- خوردن آن باعث ازدیاد شیر مادران و ادرار آور میباشد.
9- برای درمان سوزش مجرای ادرار خرفه را به آش آبغوره بیفزایید و میل کنید.
10- جهت مداوای سرماخوردگی و درمان سرفه های مقاوم میتوان از خرفه استفاده کرد.
11- تصفیه کننده خون ، تب بر و برای کودکان مسهل مناسبی است.
12- برطرف کننده عوارض کمبود اسکوربوت (بیماریهای ناشی از کمبود ویتامین C) می باشد.
13- افراد دیابتی که ترشح ادرار دارند، برای رفع دیابت ۱۲۰ گرم شیره تازه خرفه را همراه با آب یا شیر بنوشند.
14- خوردن آن با سرکه جهت کاهش درد کلیه مفید است
15-شیره تخم آن برای رفع خونریزی سینه و عفونت ریه نیز مفید میباشد. همچنین پس از تنقیه، برای درمان برونشیت یا ذات الریه می توانید روزی سه بار قبل از غذا یک الی دو فنجان از آنرا میل کنید.
16-برای درمان خشکی بینی ، عصاره آنرا میل نمائید.
17- مصرف آب برگ آن برای کمک به درمان سرسام مفید است.
18- خرفه با گل گاوزبان یا کاهو استسقاء را رفع می کند.
19- دمکرده تخم خرفه برای بواسیر مفید است.
20- شستن سر با مخلوط شیره خرفه و عرق بید ، علاج جوش های سر می باشد .
21- خوردن خرفه پخته همراه با کمی روغن و پیاز جهت قطع اسهال و تقویت روده ها کارساز است.
22- افراد مسلول ، برای مداوای سل می توانند از خرفه استفاده کنند.
23- جهت درمان آفتاب سوختگی تخم آن را با روغن کنجد مخلوط نموده به پوست بمالید.
24- جویدن خرفه کندی دندان را از بین میبرد.
25- برای جلوگیری از ریفلاکس معده یا ترشی معده نیم ساعت بعد از غذا کمی خرفه را جویده میل کنید.
26- خوردن پخته و خام آن التهاب های داخلی را از بین می برد و برای سوزش لوله های مری و دهانه معده که در اثر ریفلاکس گوارشی یا ترش غذا می باشد، اثری اعجاب آور دارد.
27- برای جلوگیری از خونریزی بین قاعدگی و تنظیم قاعدگی نامنظم در زنان، خانم ها می توانند از خرفه به صورت خام یا پخته بعد از پاک شدن به مدت ۱۵ روز و یا از دمکرده تخم آن میل کنند.
28- برای درمان بی خوابی و تشویش از خرفه استفاده شود.
29-مقدار۴۰ گرم شیره این گیاه همراه با آب ضد سنگ مثانه است .
30-جهت درمان زود انزالی جنسی به مدت یک هفته از شیره تخم آن با شربت خشخاش میل کنید.
31- برای لکنت زبان از دمکرده تخم خرفه همراه نبات استفاده شود.
32- مصرف شیره تخم خرفه برای سیروز کبدی و هپاتیت کبدی مفید میباشد.
33- برای اسید اوریک (نقرس) از برگ و ساقه خرفه به صورت خام یا پخته شده استفاده گردد.
34- چنانچه نیم ساعت قبل تناول گردد مسهل بحران های گرم میباشد .
35- گرم مزاجان برای تقویت نیروی جنسی ؛ شربت زعفران را به میزان نیم استکان با شیره تخم خرفه مخلوط ، با کمی عسل شیرین کرده و بعد از نزدیکی میل کنند.
36-برای رفع ضعف میل جنسی گرم مزاجان ، نصف لیوان شیره خرفه را با 30 گرم قند سفید ویک استکان گلاب مخلوط کرده ، هر روز صبح قبل از طلوع آفتاب میل نمائید .
37-برای علاج بیماری زردی انسدادی ،یرقان و بیلیروبین از شیره تخم آن استفاده کنید.
38- خام ، پخته یا ترشی برگ خرفه و یا دمکرده تخم خرفه برای دفع سنگ کیسه صفرا چاره ساز است .
39- برگ و ساقه آن تسکین دهنده التهاب صفرا و حرارت کبد است.
40- برگ و ساقه خرفه خام ، کاهش دهنده تب های شدید، از خونریزی معده و خونریزی ریه جلوگیری و باعث التیام التهاب معده و زخم معده می نماید.
41- تسکین دهنده استسقاء و برطرف کننده التهابات گوارشی می باشد.
42- خاصیت تمیز کنندگی دستگاه گوارش و ضد انگل روده را دارد
* ضماد کوبیده برگ تازه آن :
43- در معالجه مرض باد سرخ استفاده می شود.
44-جهت درمان میخچه ،برگ های له شده یا پخته یا شیره آنرا به صورت ضماد روی موضع بگذارید.
45- جهت بهبودی اگزما، حساسیت های پوستی، پسوریازیس سود مند است.
46- برای درمان کوفتگی مناسب می باشد.
47- جهت درمان التهاب رگ های بیضه آنرا روی بیضه ها بگذارید.
48- جهت درمان چشم درد مفید است .
49- آنرا بر روی پیشانی گذاشته سبب از بین رفتن سر درد و میگرن می شود.
50-برای مداوای التهاب سینه شیره خرفه را با سرکه مخلوط کرده و به صورت ضماد استعمال کنید.
51- آنجا که التهاب دموی یا صفراوی بود،ضماد خرفه یا آب خرفه که با اندکی آرد جو پخته سرد شده کارساز است.
52- ضماد پودر ریشه خرفه برای رفع زگیل پوستی استفاده می شود.
53- دمکرده تخم آن مسهل بحران های گرم میباشد.
54 – خوردن تخم و آب آن برای رفع سرگیجه یا vertigo مفید است.
55 – برای برطرف نمودن التهاب رحم یا عفونت واژن ، هر روز صبح قبل از صبحانه یک استکان از شیره تخم خرفه (به تنهایی یا همراه شربت بنفشه) میل شود.
56-خوردن روزی 3 مرتبه و هر مرتبه تا یک استکان از شیره تخم آن باعث کاهش شدت درد میگرن می گردد.
57 – ضماد آن با تاجریزی پیچ بر روی اعصاب عضو مفلوج موجب بهبودی استرخا یا فلج ناقص می گردد.
58 – خوردن شیره تخم خرفه قبل از غذا برای بهبودی افسردگی یا مالیخولیا مفید است .
59 – خوردن یک استکان از شیره یا عرق آن روزی 3 مرتبه بخصوص قبل از خواب برای بهبودی امراض قلب و خارش پوست مفید است.
60 – مقدار 5 گرم تخم خرفه را شب در آب ماست خیس نموده و صبح ناشتا میل کنید ،جهت بارداری و رفع نازایی یا ناباروری موثر می باشد.
61 – برای بهبودی و درمان خارش واژن یاخارش رحم و کاهش میل جنسی مفرط به سکس ، پس از فصد می توانید بطور مرتب روزانه با آب تازه آن رحم را شستشو دهید.
62 – تا هنگام بحران بیماری برای درمان پلورزی یا ذات الجنب ، بجای آب هر روز شیره تخم خرفه بنوشید.
63 – نوشیدن یک الی دو استکان از شیره تخم خرفه با یک لیوان عرق کاسنی یک ساعت قبل از غذا برای کمک به برطرف شدن سوء مزاج طحال، ورم طحال ، سوء مزاج کلیه ، ورم کلیه و درمان سنگ کلیه سودمند است.
64- بمنظور درمان سوء مزاج کبد ، یک قاشق مرباخوری تخم خرفه و یک قاشق مرباخوری اسفرزه را با هم در یک لیوان آب خنک مخلوط کرده و ناشتا میل کنید.
65 – نوشیدن بتدریج روزی سه بار و هر مرتبه نصف استکان از شیره آن قبل از غذا برای کمک به درمان زخم روده یا سحج خصوصا هنگامیکه با تشنگی همراه، مفید است.
66- نوشیدن روزی سه الی چهار بار و هر مرتبه یک الی دو استکان از شیره خرفه برای درمان یبوست مفید است.
67- ضماد مرتب روزانه پخته برگ خرفه در سرکه بر روی سر برای درمان صرع موثر است.
68- نوشیدن بتدریج یک الی دو فنجان از عصاره جوشانده پودر آن یک ساعت قبل از غذا برای درمان هماچوری یا خون ادراری مفید می باشد.
69- نشستن در آبزن دمکرده خنک آن تا کمر روزی یک الی دومرتبه بخصوص قبل از خواب برای درمان گرفتگی عضلات سودمند است.
70- برای کمک به درمان استفراغ یک الی دو فنجان از شیره تخم خرفه را روزی دوبار صبح و شب قبل از غذا می توانید بخورید.
طبع آن خیلی سرد و تر است.
– مضعف میل جنسی و نیروی جنسی سرد مزاجان و کاهش دهنده اسپرم آنها می باشد.
– افراد سردمزاج از خوردن خرفه خودداری کنند.
* طرز تهیه و مصرف شیره تخم خرفه:
مقدار 40 گرم آنرا سائیده و در یک لیتر آبجوش ریخته و بآرامی به آن حرارت دهید تانصف گردد.سپس از صاف شده آن تا روزی سه استکان یا طبق دستور مصرف نمائید.
*منضج صبحگاهی :
پودر تخم های خشک شده کاسنی، گشنیز، خرفه، خیار از هر کدام مساوی بگیرید و هر شب یک قاشق غذا خوری آن را در یک لیوان عرق کاسنی که به حد جوش رسیده داخل کنید صبح دارو را درون یک پارچه نخی ریخته و عصاره کشی کرده و تناول کنید. چند دقیقه بعد چند قاشق آب انار میخوش روی آن میل نمائید.
– مقدار خوراک از عصاره ساقه و برگ آن هشتاد تا صد گرم و از برگ های آن نیز بهمین مقدار و از دانه آن از پنج تا 20 گرم است.
– سازمان بهداشت جهانی لقب “اکسیر جهانی” (Global panacea) به آن داده شده است. معمولاً قسمتهای هوایی این گیاه که شامل برگ، ساقه و دانههای آن است، مورد استفاده قرار میگیرد.
وجود اسید چرب امگا3 زیاد در برگ و در بذرهای آن یافت میشود. حدود 70 درصد اسیدهای چرب تشکیلدهنده روغن آن غیر اشباع بوده و حدود 50 درصد آن را تنها اسید چرب امگا3 تشکیل میدهد.
ارزش غذایی این سبزی به مراتب بیشتر از بعضی سبزیجات معمول است بنابراین، توصیه به تازهخوری برگهای این سبزی با ماست یا اضافه کردن چند گرم از آن به سالاد مناسب خواهد بود.
قسمتهای هوایی جوان گیاه را میتوان به صورت بورانی نیز استفاده کرد که برای درست کردن بورانی، برگها و قسمتهای هوایی این گیاه را با مقداری آب میجوشانند، سپس آنها را صاف کرده و به آن مقداری پیازداغ و تخم مرغ اضافه میکنند.
از تخم خرفه همچنین در شیرینی پزی و برای تزئین، به خصوص تزئین شیرینی نان برنجی استفاده میشود.
خاصیت تخم خرفه مانند آب خرفه است.
تخم خرفه طبیعتی سرد دارد و دارای املاح معدنی بوده و خاصیت تمیز کنندگی دستگاه گوارش و ضد انگل روده را دارد
تخم خرفه مقوی قوای عمومی بدن است. برگ های گیاه خرفه آبدار و خوش طعم است.
– تخم خرفه برای قناری مفید است و آنرا خوش آواز میکند.
– خرفه غذا را گوارا و اشتها را زیاد می کند.
– به خاطر داشتن فیبر زیاد، موجب فعالیت حرکات دودی شکل روده و تنظیم فعالیت دستگاه گوارش و سلامتی انسانی می شود.
-گرم مزاجانی که مایلند رژیم لاغری داشته باشند، باید طبق دستور شماره 5 خواص درمانی عمل نمایند.