علائم و درمان بیماری سل گرداوری شد
توضیح کلی
سل عبارت است از یک عفونت باکتریایی مسری حاد یا مزمن که بهطور اولیه ریهها را درگیر میکند ولی ممکن است به سایر اعضا گسترش یابد. سل دوران کودکی معمولاً محدود به قسمت میانی ریهها است ولی ممکن است گسترش یافته، مننژیت ایجاد کند. سل در بزرگسالان معمولاً کلیه و ریهها را درگیر میکند. سل زمانی تحت کنترل بود ولی عمدتاً به خاطر ایدز، فقر و سوءمصرف الکل و سایر داروها مجدداً ظهور کرده است.
علایم شایع
مراحل اولیه:
بدون علامت (غالباً)
علایم شبیه آنفلوانزا
مراحل ثانویه:
تب اندک
کاهش وزن
خستگی مزمن
تعریق شدید بهویژه در شب مراحل بعدی:
سرفه خلطدار که بهطور پیشروندهای خونی، زرد، غلیظ یا خاکستری گردد.
درد قفسه سینه
تنگی نفس
ادرار قرمز یا کدر (گاهی)
علل
عفونت در اثر میکروب مایکوباکتریوم توبرکولوزیس . این میکروب در هوا از فردی به فرد دیگر منتقل میشود. گاوها نیز مستعد هستند و میتوانند سل را از طریق شیر غیرپاستوریزه منتقل کنند. سایر انواع مایکوباکتریوم نیز در حال شایعتر شدن هستند.
عوامل افزایشدهنده خطر
افراد بالای 20 سال
نوزادان و شیرخواران
بیماری مزمنی که مقاومت را کاهش داده باشد.
استفاده از کورتیزون یا داروهای سرکوبگر ایمنی. این داروها ممکن است سل غیرفعال را مجدداً فعال کنند.
شرایط زندگی شلوغ یا غیربهداشتی
سوءمصرف الکل و دارو
ایدز
افراد بیخانمان
بیماران خارجی یا پناهندگان
پیشگیری
واکسیناسیون یا بثژ (گونهای از باکتریهای ایجادکننده سل). این کار ممکن است از عفونت پیشگیری کند یا شدت و مدت عفونت را کاهش دهد.
درمان پیشگیرانه به مدت چند ماه با ایزونیازید در صورت مثبت بودن آزمون پوستی توبرکولین
مقامات بهداشتی، واکسیناسیون و درمان پیشگیرانه را برای گروههای زیر پیشنهاد میکنند:
ـ افرادی که واکنشهای مثبت به آزمونهای سل دارند ولی علایم بیماری را نشان نمیدهند بهویژه کودکان زیر 5 سال.
ـ کودکان دارای واکنشهای منفی به آزمونهای سل در مناطقی که 20% یا بیش از 20% از همکلاسیها واکنشهای مثبت دارند.
ـ افراد سفرکننده به کشورهایی که سل در آنها شایع است.
ـ افرادی که باید به مدتی طولانی داروهای سرکوبگر ایمنی یا کورتیزونی مصرف کنند.
ـ پس از گاسترکتومی (برداشتن معده) در بیمارانی که رادیوگرافی شواهد سل غیرفعال را نشان میدهد.
ـ افراد مبتلا به اسکولیوز
عواقب مورد انتظار
معمولاً با درمان قابل علاج است. بدون درمان میتواند کشنده باشد. البته گونههای عودکننده، به آنتیبیوتیکهای معمول مقاوم هستند.
عوارض احتمالی
آبسه ریه
برونشکتازی
بیماری انسدادی مزمن ریه
نارسایی تنفسی
گسترش عفونت به مغز، استخوان، ستون فقرات و کلیهها
درمان
رژیم دارویی سل، اغلب شامل چند دارواست که میکروب سل نسبت به آنها حساس است. این داروها باید همراه هم مصرف شوند تا اثر لازم را داشته باشند. استفاده نامنظم داروها باعث می شود میکروب سل نسبت به این داروها مقاوم شود.
2- بیمار باید داروهایش را به طور منظم و دقیق، طبق دستور پزشک مصرف کند . این نکته درباره همه بیماری ها صادق است. اما به خصوص درباره سل از اهمیت فوق العاده ای برخورداراست، چون درصورت مقاومت میکروب سل نسبت به داروهای موجود تقریبا می توان گفت دیگر هیچ داروی کاملا مؤثری برای درمان سل وجود نخواهد داش.
3- درمان سل کمی طولانی اس. بنابراین بیمار باید حوصله داشته باشد و تمام مدت درمان را سپری کند. این دوره درمان گاهی تا 2 سال طول می کشد.
داروها
داروهای ضد سل معمولاً به مدت 12-9 ماه. همزمان چند نوع داده میشود تا از مقاومت باکتریایی به داروها پیشگیری گردد. سل بهطور فزایندهای نسبت به آنتیبیوتیکهای رایج مقاوم شده است.
فعالیت
استراحت در بستر تا زمانی که علایم محو شوند و آزمونها از بین رفتن میکروبهای سل را نشان دهند. ممکن است لازم باشد به مدت 6 ماه فعالیتهای خود را محدود کنید.
رژیم غذایی
رژیم غذایی خاصی ندارد.
در این شرایط به پزشک خود مراجعه نمایید
اگر خود یا یکی از اعضای خانوادهتان علایم سل را داشته باشید.
اگر علیرغم درمان، علایم پایدار بمانند یا بدتر شوند.
اگر شما دچار علایم جدید و غیر قابل توجیه شدهاید. داروهای مورد استفاده در درمان ممکن است عوارض جانبی ایجاد کنند
ای ار طب
عرق یونجه ، خواص ، طبع ، طریقه مصرف و مضرات یونجه گرداوری شد
یونجه گیاهی است علفی و چند ساله که ارتفاع آن تا یک متر میرسد برگهای آن دارای سه برگچه می باشد برگچه های نوک تیز، سبز رنگ و بیضی شکل است .
گلهای یونجه بشکل سبز و برنگ بنفش تیره یا آبی روشن است میوه یونجه مانند صدف بوده و دانه داخل میوه مانند لوبیا ولی کوچکتر از آنزمی باشد .
یونجه ریشه ای بسیار عمیق درد و ریشه آن تا سه متر بداخل زمین نفوذ می کند و بنابراین منبع ویتامین ها و مواد معدنی است که از خاک می گیرد .
یونجه از زمانهای بسیار قدیم در ایران کشت می شده است و در حدود پنج قرن قبل از میلاد مسیح از یاران به یونان برده شد و در قرن هفتم بعد از میلاد به اروپا راه یافت . یونجه در ایران در مناطق مرکزی و جنوبی به مقدر بسیار زیاد کشت می شود .
زنبور عسل گل یونجه را دوست درد واز آن شهد زیادی بدست می آورد و تبدیل به عسل می کند .
پرورش گیاه یونجه در قدیم برای تهیه علوفه چهارپایان بوده ولی در حال خاضر بعلت درا بودن مواد مغذی به مصرف غذایی نیز می رسد
ترکیبات شیمیایی
یونجه سرشار از ویتامین های A,C,E,K و همچنین دارای آمیلاز که انزیم مخصوص هضم مواد نشاسته ای است می باشد .
آنزیم های بسیاری در یونجه یافت می شود بعنوان مثال می توان از امولسین ،اینورتاز ، و پکتیاز نام برد .
یونجه دارای حدود 20%پروتئین می باشد پروتئین های موجود در یونجه عبارتند از :
لیزین ،آرژنین ، هیستیدین ، آدنین ، فنیل آلانین ،آسپاراژین و سیستین . یونجه دارای اسید فسفریک نیز هست
یونجه همچنین دارای منیزیوم ، آهن و مقدر جزئی ارسنیک و سیلیس است
بنابراین یونجه از نظر مواد غذایی بسیار قوی است و غذای خوبی برای انسان و حیوانات است .
یونجه از نظر طب قدیم ایران گرم است . البته تاره آن گرم و تر و خشک شده آن گرم و خشک است
1)یونجه از نظر اینکه دارای بسیاری از مواد معدنی می باشد شیره آن برای بچه هایی که در حال رشد هستند و اسخوان بندی محکمی ندارند بسیار مفید است . حتی امروزه پودر این گیاه را در داروخانه ها می فروشند که آنرا می توان برای بچه های شیر خوار مصرف کرد .
برای تهیه شیره یونجه باید مقدر 300 گرم یونجه را در یک لیتر آب ریخت و آنرا جوشانید تا مقدر آب آن به نصف تقلیل یابد سپس آنرا صاف کرده و مقدر کمی عسل به آن اضافه کنید که بصورت شربت داراید . مقدر مصرف برای طافال 200 گرم در روز است و برای اطفال شیرخوار حدود 50 گرم یم باشد که می توان به شیر آنها اضافه نمود .
اشخاص بزرگسال هم برای بالا بردن انرژی می توانند از این شیره استفاده کنند
2) یونجه رابصورت تازه و یا جوانه آنها رابا سالاد میل کنید . جوانه یونجه را بصورت بسته بندی شده می توانید از سوپر مارکتها خریدری کنید .
3)یونجه ملین است
4)یونجه دو برابر اسفناج آهنم درد بنابراین خونساز است و برای کسانیکه به کم خونی مبتلا هستند مفید است
5)یونجه بعلت درا بودن آهن برای درمان بیمایر راشیتیسم بکار می رود
6)عوارض کمبود ویتامین ث با خوردن یونجه از بین میرود
7)یونجه تازه در بسیاری از کشورها مانند چین و روسیه و آمریکا به مقدر زیاد بجاری اسفناج مصرف می شود
8)یونجه را در داروخانه ها و فروشگاههای گیاهان دارویی و یا برخی از داروخانه ها بصورت پودر ، کپسول و قرص بفروش می رسانند . مقدرمصرف آن سه قرص در روز است
9)با همه مزایایی که یونجه درد در خوردن تازه آن نباید زیاده روی کرد زیرا بسیار نفاخ است و حتی حیواناتی که به مقدر زیا د از آن می خورند بعلت گاز زیاد ممکن است تلف شوند
10)ضماد پخته یونجه را اگر روزی چند بار روی اعضایی که رعضه دارند بگذارید آنها را شفا می دهد
11)تخم یونجه قاعده آور است و برای این منظور تخم یونجه را بصورت دم کرده مصرف کنید
12)دم کرده یونجه درمان اسهال است
13)برای نرم کردن سینه و تسکین سرفه روزی 2-3 فنجان دم کرده تخم یونجه را مصرف کنید
14)برای درمان لقوه و رعشه تخم یونجه را در روغن زیتون بریزید و مدت یک هفته جلوی آفتاب بگذارید سپس آنرا صاف کنید و روزی چند قاشق از آنرا بخورید و همچنین روی اعضایی که رعشه دارند بمالید.
15)یونجه حاوی مقدرزیادی ویتامین است . کوبیده آن زخم را بسرعت الیتام داده و از خونریزی جلوگیری می کند .
1 تا 2 قاشق غذا خوری برگ خشک ( معادل 5 تا 10 گرم ) گیاه را می توان در یک لیوان آب حل و تا سه نوبت در روز مصرف کرد.
تنتور : هر نوبت 5 تا 10 میلی لیتر تنتور و تا سه نوبت در روز
کپسول : کپسول های 370 میلی گرمی تا سه بار در روز. کپسول های 500 میلی گرمی 1 تا 2 بار در روز. کپسول یونجه برای افزایش وزن توصیه می شود.
مضرات خاصی برای آن بیان نشده است اما مصرف یونجه در بعضی از نوزادان ممکن است باعث مشکلات پوستی، مشکلات رودهای – معدهای و بالا رفتن اورات سرم شود و همچنان زنان باردار و مادران شیرده زیر نظر پزشک مصرف کنند .
چاق کننده – نیروبخش – معالج رعشه وناراحتی های عصبی – تصفیه خون – کاهش قند خون_تقویت عمومی و اعصاب ، جلوگیری از خونریزی ، موثر در رشد اطفال ، زیادکننده شیر مادران ، در ترک اعتیاد بعلت داشتن ماده ساپونین بسیار موثر است
طبیعت عرق یونجه گرم است
طریقه مصرف : قبل از هر غذا یک لیوان میل شود .